Mitä lääketieteellisellä tutkimuksella tarkoitetaan?
Lääketieteelliseen tutkimukseen liittyy olennaisesti koskemattomuus. Koskemattomuus tarkoittaa lain mukaan alkion, sikiön tai ihmisen koskemattomuutta. Lääketieteellinen koskemattomuus voi olla fyysistä, mutta toisinaan myös psyykkistä. Tutkimus ei saa milloinkaan vaarantaa tutkittavan henkilön fyysistä tai psyykkistä hyvinvointia. Käytännössä, jos lääkärin suorittama tutkimus tarkoittaa pelkästään potilaan rekisteritietoihin tutustumista, kyselyitä tai haastatteluja, kyse ei ole potilaan koskemattomuuteen puuttumisesta.
Fyysinen koskemattomuus
Jokaisen potilaan ja lääkärin sekä muun hoitohenkilökunnan, kuten potilasta hoitavien sairaanhoitajien, välillä pitää vallita luottamus sekä fyysinen ja psyykkinen koskemattomuus. Lääkärin suorittamaa lääketieteellistä tutkimusta varten saatetaan puuttua potilaan fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen, joten katsotaanpa mitä ne tarkoittavat.
Potilaan fyysiseen koskemattomuuteen puuttumista ovat muun muassa kaikenlaiset fyysistä rasitusta sisältävät toimenpiteet ja tutkimukset, kuten verinäytteiden otto tai jonkin mahdollisen sairauden riskin tai oireiden tutkiminen.
Psyykkinen koskemattomuus
Potilaan psyykkiseen koskemattomuuteen puuttuminen tarkoittaa tutkimusta, josta voi olla haittaa tai vaaraa tutkittavan henkilön sen hetkiselle tai tulevalle henkiselle hyvinvoinnille. Pitää huomioida myös, että kaikki erittäin arkaluonteiset tiedot, kuten potilaan terveydentilaa, sairauksia ja niiden hoitoa koskevat toimenpiteet saattavat olla osa lääketieteellistä tutkimusta. Kysymys on silloin puuttumisesta tutkittavan henkilön psyykkiseen koskemattomuuteen. Ihmiskudokseen, kuten tutkittavasta otettuun koepalaan liittyvä tutkimus saattaa olla myös osa tutkimuslain erikseen tarkoittamaa lääketieteellisen tutkimuksen vuoksi suoritettua toimenpidettä.
Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta
kattaa kaksi selkeää tunnusmerkkiä, kuten
- puuttumisen ihmisalkion, ihmissikiön tai ihmisen koskemattomuuteen tai
- tiedon saaminen tutkittavan henkilön sairauksista ja niiden aiheuttamista oireista
Tutkimuksella pitää aina olla lain vaatimat edellytykset esimerkiksi tutkimuksen eettisyydestä ja siitä, että tutkimukseen ja toimenpiteeseen on etukäteen kysytty lupa tutkittavalta henkilöltä. Lääkärin ja mahdollisen muun terveydenhuoltohenkilökuntaan kuuluvan on aina ennen tutkimuksen suorittamista kysyttävä lupa potilaalta kaikkiin suoritettaviin toimenpiteisiin.
Muu lääketieteellinen tutkimus
Lääketieteelliseksi tutkimukseksi lasketaan myös kaikki tutkittavaan henkilöön kohdistuva tutkimus, joiden avulla voidaan selvittää jonkin terveydenhuollon tarvikkeen tai laitteen soveltuvuus potilaan sairauden hoitossa. Kyseisiä laitteita voivat olla erilaiset laitteistot, instrumentit, ohjelmistot, välineet ja materiaalit sekä yhdistelmälaitteet. Apuvälineen tai laitteen käyttöä tutkittavan kunnon tai sairauden parantamiseen voi suositella esimerkiksi lääkäri tai potilasta hoitava fysioterapeutti. Apuvälineiden ja laitteiden käyttöä säätelee aina laki terveydenhuollossa käytettävistä laitteista ja muista tarvikkeista. Julkinen ja yksityinen terveydenhuolto ottavat aina tarkkaan huomioon potilaan oikeudet ja hänelle mahdollisesti toimenpiteistä, tutkimuksista ja sairauden hoitoon käytettävistä laitteista tai hoidoista aiheutuvat riskit ja haitat. Tutkimukset ja toimenpiteet suoritetaan, jos mahdolliset potilaalle tulevat haitat pysyvät aina hyväksyttävässä suhteessa tutkimuksesta tai toimenpiteestä saatavaan hyötyyn nähden.
Saatavilla olevien kliinisten ja prekliinisten tietojen pitää aina puoltaa riittävästi kliinisen tutkimuksen suorittamista. Kliinisen- ja perustutkimuksen yhdistäminen on tuonut usein sairauden hoitoon ja tutkimukseen huomattavia parannuksia. Parannukset ovat tulleet erityisesti sairauksien diagnostiikkaan ja sen myötä yksittäisten potilaiden hoitoon.